Jak się słyszą, tak umyją

14 grudnia 2015, 12:11

Japońscy badacze odkryli, że to, jak skutecznie czyścimy zęby i jak bardzo jesteśmy zadowoleni ze szczotkowania, zależy od dźwięków wydawanych podczas pocierania włosiem o szkliwo.



Powiązali typy pamięci z wzorcami połączeń w mózgu

14 grudnia 2015, 11:29

Naukowcy po raz pierwszy powiązali typy pamięci - pamięć epizodyczną i semantyczną - z wzorcami połączeń w mózgu. Wg nich, mogą one być charakterystyczne dla konkretnych osób, dlatego mówią o utrzymującej się całe życie cesze pamięciowej.


O najskuteczniejszym przekazywaniu informacji

11 grudnia 2015, 12:41

We Frontiers in Psychology opisano wyniki badań lingwistycznych nad najbardziej efektywnym informowaniem o kierunku, w którym należy się udać czy miejscu, gdzie należy czegoś szukać. Okazuje się, że lepiej sprawdzają się zdania, w których na początku podajemy szczególny znak rozpoznawczy


Wyższe stężenie CO2 zmieniło metabolizm roślin

8 grudnia 2015, 15:46

Naukowcy z Uniwersytetu w Umea oraz Szwedzkiego Uniwersytetu Nauk Przyrodniczych odkryli, że zwiększone stężenie dwutlenku węgla w atmosferze doprowadziło do zmian metabolizmu roślin w XX wieku. To pierwsze przeprowadzone na szeroką skalę badania dowodzące tego typu zmian


Q-carbon, nowa faza węgla

7 grudnia 2015, 11:54

Na Uniwersytecie Stanowym Karoliny Północnej odkryto kolejną - po graficie i diamencie - fazę stałego węgla, nazwaną Q-carbon. Naukowcy opracowali też technikę, dzięki której można wykorzystać Q-carbon do tworzenia w temperaturze pokojowej i przy ciśnieniu atmosferycznym struktur podobnych do diamentów.


Dzięki ochronnej tarczy broń nie jest obosieczna

4 grudnia 2015, 11:55

W ramach najnowszych badań wykazano, w jaki sposób drapieżne bakterie z rodzaju Bdellovibrio chronią się podczas ataku przed własną bronią.


Współczesne choroby w sercach sprzed ponad 400 lat

2 grudnia 2015, 12:35

Badanie obrazowe ujawniło choroby ponad 400-letnich serc ze stanowiska archeologicznego z podziemi klasztoru jakobinów w Rennes.


Czego unikać, by nie zniszczyć woni świeżych pomidorów?

2 grudnia 2015, 11:29

W ostatnich 50 latach aromat świeżych pomidorów stał się słabszy. Autorzy najnowszego raportu z pisma HortScience ustalili, że mają na to wpływ nie tylko czas zbiorów, wykorzystanie regulatorów wzrostu czy temperatura/atmosfera przechowywania, ale i powszechne praktyki kuchenne, takie jak blanszowanie.


Brzoskwiniowa paleodieta

2 grudnia 2015, 07:23

Na południowym zachodzie Chin odkryto skamieniałości endokarpu brzoskwiń sprzed ponad 2,5 mln lat.


Niższy wskaźnik przeżycia u pacjentek z rakiem piersi i nowo zdiagnozowaną depresją

1 grudnia 2015, 13:17

U kobiet z rakiem piersi, u których później zdiagnozowano również depresję, ryzyko zgonu ze wszystkich przyczyn jest wyższe aż o 45%.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy